CENTRUM KULINARNE

W Centrum Kulinarnym odbył się finał III Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych. Do rywalizacji stanęły szkoły z Nakła Śląskiego, Rybnika, Tychów, Wodzisławia Śląskiego, Warszawy i Żywca.

Za stołem jury zasiadły międzynarodowe sławy z Wiesławem Ambrosem, jako szefem komisji konkursowej na czele. Wszystko odbyło się zgodnie z obowiązującymi, międzynarodowymi normami – ze swojego grona szefowie wybrali jury degustacyjne, w którym zasiedli: Kurt Scheller – pełniący funkcję przewodniczącego, Thierry Ayel, Marcin Budynek, Jerzy Czapla, Szymon Szlendak oraz jury techniczne: Tobiasz Herman, Tomasz Czypionka i Sebastian Humski jako przewodniczący. Sekretarzem był Szymon Szlendak, który pełni tą rolę w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska.

Ekipy szkolne przez 3 godziny przy kuchennych aromatach i gwarze przybyłych gości przygotowywali dania na podstawie autorskich receptur.

Jednocześnie podczas zmagań odbył się pierwszy z pokazów gościa specjalnego – Kurta Schellera pt. Mięsa i dodatki klasycznie, który zgromadził wielu obserwatorów i chętnych na wspólne zdjęcia z Mistrzem.

Uroczyste wręczenie pucharu oraz innych nagród odbyło się na stoisku Weindich.

I miejsce – Beata Kuźnik i Mariusz Jasiński (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku)

II miejsce – Marcin Biesiadecki i Paweł Latusek (Zespół Szkół nr 7 w Tychach)

III miejsce – Nikola Jendrosek i Monika Kaczuga (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim)

Wszyscy laureaci otrzymali wartościowe nagrody oraz bony pieniężne, ufundowane przez organizatora oraz firmy sponsorskie: dla 3 pierwszych miejsc bony na kwoty 3000zł, 2000zł, 1000zł odpowiednio dla pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca, pamiątkowe puchary i medale ufundowane przez firmę Weindich, książki kucharskie ufundowane przez Rational, sprzęt kuchenny od firmy RM Gastro, zestaw przypraw marki Kulinaria, zestawy makaronów ufundowane przez Makarony Międzybrodzkie, noże kuchenne, które przekazała firma Dick oraz akcesoria grillowe i gadżety firmowe od firmy Hallde. Wszystkim sponsorom serdecznie dziękujemy. Ogromne podziękowania należą się również wszystkim współpracownikom, jurorom, uczestnikom oraz uczniom i przedstawicielom szkół gastronomicznych.

Nie inaczej było z pozostałymi pokazami kulinarnymi – wszystkie budziły ogromne zainteresowanie. Poza Kurtem Schellerem pierwszego dnia zaprezentował się również Thierry Ayel, który przedstawił pokaz francuskich deserów. Na zakończenie dnia mieliśmy przyjemność podziwiać barmańskie zdolności Jerzego Czapli.

Drugiego dnia targów można było obejrzeć pokaz kuchni japońskiej prowadzony przez Tomasza Czypionkę,  kuchni francuskiej prowadzony przez Kurta Schellera, ryb i owoców morza w wykonaniu Tomasz Nowaka i Tobiasza Hermana oraz nowoczesnej kuchni śląskiej w interpretacji Wiesława Ambrosa i Sebastiana Humskiego.