WYSTAWCY

Liczni wystawcy z kraju i zagranicy

Podczas targów można było zapoznać się i przetestować najnowsze technologie i rozwiązania dla obiektów restauracyjno-hotelowych, gastronomii przemysłowej oraz dla branży spożywczej, jak również zobaczyć w akcji urządzenia do produkcji convenience food. Na stoisku Weindich można było zobaczyć niecodzienną atrakcję: robota firmy Mitsubishi Electronics, który samodzielnie przygotowywał kolorowe drinki.

Krupniok śląski z zarejestrowanym, unijnym certyfikatem przebojem targów Gastrosilesia

„Król śląskich stołów” wypłynął na europejskie wody. Podczas targów Gastrosilesia skosztowano pierwszego krupnioka z certyfikatem UE.  Niedawno nazwa „krupnioki śląskie” została zarejestrowana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE. Uczestnicy targów  mogli przekonać się, jak smakuje pierwszy w Polsce krupniok z unijnym certyfikatem, przyrządzony według zaakceptowanej receptury. O zdobycie certyfikatu postarali się Państwo Małgorzata i Czesław Kuś, właściciele rodzinnego zakładu mięsnego z Rudy Śląskiej.