IV Kulinarny Puchar Śląska

IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych – zgłoszenia

 

Mamy ogromną przyjemność zaprosić Państwa oraz uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie:

IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych (KPŚSzG),

 

którego organizatorem jest firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii.

W tym roku finał konkursu odbędzie się podczas V edycji wydarzenia GASTROSILESIA, które po raz pierwszy odbędzie się wiosną, razem z wielkim gastronomicznym wydarzeniem: FOOD SHOW w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w Katowicach w dniach 11-13 marca 2018 r.

Celem konkursu KPŚSzG jest:
– zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych
– wyłonienie najlepszych uczniów szkół gastronomicznych
– wymiana informacji i doświadczeń między Uczestnikami i Organizatorami KPŚSzG
– promocja tradycyjnej kuchni śląskiej oraz jej nowoczesnej odsłony

KPŚSzG skierowany jest dla wszystkich typów szkół gastronomicznych działających na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
KPŚSzG odbywa się w dwóch etapach:
· Etap I – eliminacje poprzez formularz zgłoszeniowy i nadesłane zadanie konkursowe do 16.02.2018.
· Etap II – finał – 12.03.2018 w MCK.
Powołuję się do działania Radę Konkursową, która za zadanie ma czuwać nad przebiegiem konkursu, respektowaniem Regulaminu oraz podejmowaniem decyzji w sytuacjach nieopisanych w Regulaminie.

Konkurs składa się z dwóch etapów:
o I etap – kwalifikacje – przygotowanie i nadesłanie zgłoszeń z załącznikami do 16 lutego 2018 r. na wskazany w regulaminie adres.(sz.szlendak@gmail.com). O zakwalifikowaniu ekipy kucharskiej do drugiego etapu decyduje jury, które oceni i wybierze na podstawie zgłoszeń najciekawszą recepturę do dnia 20.02.2018 r.
o II etap – do finału klasyfikuje się 6 ekip uczniów ze szkól gastronomicznych wyłonionych po I etapie, a finał konkursu odbędzie się 12 marca 2018 w godzinach 8:30 – 16:30 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, plac Sławika i Antalla 1 podczas wydarzenia Gastrosilesia/Food show.

Wszelkie informacje dotyczące szczegółowych warunków udziału w konkursie I Kulinarny Puchar Śląska, a także formularz zgłoszeniowy i dane osób kontaktowych z ramienia Organizatora zawiera poniższy regulamin.
· regulamin do pobrania
· formularz zgłoszeniowy do pobrania

Serdecznie zachęcamy Państwa do udziału w tym prestiżowym konkursie.
W przypadku jakichkolwiek pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Przedstawicielem Organizatora oraz osobą kontaktową jest: Piotr Jaworski, tel. +48 32 746 91 30, +48 696 073 866, e-mail: p.jaworski@weindich.pl

 

Protokół z zebrania Rady Konkursowej dotyczącego rozstrzygnięcia eliminacji do finału IV Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (zał. 2)

I. Rada konkursowa:

1. obradowała w pełnym składzie tj. Szymon Szlendak (Przewodniczący), Piotr Jaworski (Przedstawiciel Organizatora), Sebastian Humski, Tomasz Nowak oraz Paweł Kaczmarczyk

2. zapoznała się ze wszystkimi nadesłanymi zgłoszeniami i sprawdziła je pod kątem formalnym

3. postanowiła dopuścić do eliminacji wszystkie 21 zespołów

4. oceniła prace eliminacyjne, zwracając szczególną uwagę na nazwę dania, jednolitość receptury ze zdjęciem, właściwy dobór technik kulinarnych, kompozycję na talerzu, właściwe proporcje poszczególnych składników dania oraz potencjał pod kątem występu w Finale

5. skorzystała z przysługującego jej prawa do zmiany Regulaminu. Biorąc pod uwagę wyrównany poziom prac eliminacyjnych oraz korzyści płynące z udziału w Finale postanowiła zwiększyć ilość drużyn zakwalifikowanych.

II. Awans uzyskały zespoły (kolejność alfabetyczna):

ZSGiH Bielsko-Biała, ZSG-H Bytom, ZSGU Chorzów, ZSG-H Iwonicz-Zdrój, ZS nr 1 Kędzierzyn-Koźle, ZSG Łódź, ZSG Rzeszów, CKZiU Sosnowiec, ZS nr 7 Tychy, ZSE Wodzisław Śląski (opiekun Judyta Lamża), ZSiP Zawiercie, ZSEG Żywiec

Finalistom gratulujemy, natomiast wszystkim drużynom dziękujemy za wykonaną pracę i życzymy ciągłego rozwoju.